Aktuální

IDS JMK Info: V regionu návrat k nástupu prvními dveřmi

Od pondělí 20.4. se vrací k normálu odbavování v regionálních autobusech - opět je zaveden nástup prvními dveřmi a možnost koupit jízdenky ...

středa 1. dubna 2020

Změna pravidel u povinných roušek: Za co hrozí pokuta, kde si ji lze sundat?


Vláda v pondělí prodloužila omezení spjatá s celostátní plošnou karanténou do soboty 11. dubna. A to včetně nošení roušek. Ale právě v této oblasti pravidla trochu zmírnila. Koho se nyní povinné zakrývání ústa a nosu na veřejnosti týká, a koho ne?

V době karantény je rouška nutností. Jen tak chráníte druhé před nákazou koronavirem.

Mám malé dítě a špatně se mu s rouškou nebo šátkem dýchá. Musím mu ji nasazovat?

Děti do dvou let věku nově mají na zakrývání úst a nosu na veřejnosti výjimku. Roušku, šál, šátek ani jiný ochranný prostředek nově mít nemusí. „Shodli jsme se, že roušky či podobná zábrana úst a nosu může velmi malým dětem znesnadňovat dýchání,“ odůvodnil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Musím mít zakrytý nos a ústa, když řídím vůz a jsem v něm sám?

Také tato situace patří nově mezi výjimky. Řidiči motorových vozidel, kteří ve voze sedí sami, nemusejí mít roušku nasazenou.
A co když v tom autě jedu například s manželkou, s níž žiji ve společné domácnosti?
I když to zní nelogicky, roušku podle vládního usnesení mít musíte. Výjimka se týká pouze řidičů, kteří jedou v autě sami.

Jsou ještě nějaké výjimky na nošení roušky?

Ne, všichni ostatní na veřejnosti roušku mít musí. „Nadále platí povinné nošení ochranných prostředků dýchacích cest v místech mimo bydliště. Takovou ochranou je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Samozřejmě u sebe doma nebo na své zahradě, která je oplocená, můžete chodit i bez zakrytých úst a nosu. Pokud tedy nejste nemocní na nový typ koronoaviru, nejste v karanténě a nechcete nakazit ostatní členy domácnosti, kteří jsou dosud zdraví. Pak bychom Vám nějakou ochranu doporučovali.

Musím mít roušku i na návštěvě u kamaráda či u příbuzných?

Kamarádův byt nebo zahrada není veřejný prostor. Takže pokud na tom netrvá on, roušku mít nemusíte.

Musím ji mít nasazenou i v obchodě?

Ano, samozřejmě. A to jako zákazník i jako prodavač. Chráníte sebe i ostatní. Navíc byste se pokud možno měli snažit zachovávat mezi sebou dvoumetrový odstup od ostatních zákazníků.

Je nutné ji nosit i na procházce v lese, kde nikdo není?

Z hlediska zákona byste ji mít měli. Ale pokud tam opravdu nikdo cizí není, není nutná. To koneckonců na pondělní tiskové konferenci konstatoval i šéf Ústředního krizového štábu, ministr vnitra Jan Hamáček.

Co mi hrozí, když roušku nebudu mít?

Zpočátku asi pouze upozornění. Pokud si ale ani potom člověk nezakryje tvář či to bude porušovat opakovaně, může od policie za neuposlechnutí výzvy dostat pokutu až do výše deseti tisíc korun. Podle krizového zákona pak může sankce dosáhnout až dvaceti tisíc korun.